KiKa investeert bijna 2 miljoen in kinderkankeronderzoek  

Amsterdam, 15 februari 2022 – Vandaag, op Wereld Kinderkankerdag, maakt KiKa bekend zes nieuwe onderzoeken te financieren. In totaal trekt de stichting bijna 2 miljoen uit voor onderzoeken gericht op minder pijn tijdens behandelingen, meer genezing en een hogere kwaliteit van leven op latere leeftijd. De onderzoeken gaan dit jaar van start.   

Jakolien van Eijk, directeur van KiKa, is blij met de diversiteit van de onderzoeken: “Alle goedgekeurde projecten in deze onderzoeksronde richten zich op verschillende aspecten binnen de kinderoncologie. Van de ontwikkeling van een nieuw medicijn tot een studie die bijdraagt aan een hogere kwaliteit van leven. Ik ben trots dat we uitgerekend op Wereld Kinderkankerdag deze nieuwe onderzoeken groen licht kunnen geven. Onderzoek heeft ervoor gezorgd dat de overlevingskans de laatste 20 jaar zo'n 10% gestegen is, een fantastische bevestiging dat wat we doen dus werkt. De overlevingskans is nu 81%, maar we moeten en kunnen naar 100% genezing. Mét optimale kwaliteit van leven.”   

Nieuwe behandeling voor kinderen met kanker 

Sarcomen zijn kwaadaardige tumoren in bijvoorbeeld bot- of spierweefsels. Voor kinderen waarbij deze tumor is uitgezaaid of teruggekomen na de behandeling zijn de overlevingskansen laag, slechts 30%. Om de kansen voor deze kinderen te verbeteren gaan onderzoekers van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie daarom een middel ontwikkelen dat ze zowel kunnen gebruiken voor een scan als voor een bepaalde vorm van immunotherapie. De scan kan ook voorspellen wat het behandelsucces is van de immunotherapie. Deze technologie wordt al toegepast bij volwassenen maar nog niet in de kinderoncologie.   

Minder schade voor kinderen met een hersentumor 

Bij sommige hersentumoren is het essentieel dat de chirurg álle tumorcellen verwijdert. Bij andere hersentumoren is dat niet nodig. En te veel weghalen kan leiden tot ernstige bijwerkingen. Omdat het exacte tumortype tijdens een operatie vaak nog niet bekend is, is het lastig voor een chirurg om te bepalen hoeveel hij moet weghalen. Op dit moment wordt het exacte tumortype bepaald door speciale technieken toe te passen op tumorweefsel. De uitslag hiervan duurt minstens enkele dagen. Het doel van deze studie is om dit proces enorm te versnellen zodat de chirurgen in de toekomst tijdens de operatie het type tumor al kunnen vaststellen. Als deze aanpak werkt willen ze dit onderdeel maken van de standaard zorg. Zodat kinderen minder kans hebben op schadelijke bijwerkingen en extra operaties vermeden kunnen worden. 

Nieuwe behandeling voor kinderen met leukemie 

Kinderen met leukemie krijgen vaak chemotherapie. Een heftige behandeling die ook de gezonde cellen vernietigt. Hierdoor kunnen kinderen veel last van bijwerkingen krijgen. Met steun van KiKa hebben de onderzoekers een nieuw type behandeling ontwikkeld die effectiever zou moeten zijn en minder bijwerkingen zou moeten geven dan klassieke chemotherapie. De eerste laboratoriumexperimenten lieten zien dat hiermee ook echt de leukemie geremd kan worden. In deze nieuwe studie gaan de onderzoekers de samenstelling van hun therapie optimaliseren om deze geschikt te maken voor gebruik bij kinderen met leukemie.  

Doodsoorzaak nummer één  

Kinderkanker is nog altijd doodsoorzaak nummer één door ziekte onder kinderen in Nederland. Jaarlijks krijgen bijna 600 kinderen in Nederland kanker. Eén op de vijf kinderen redt het niet. Dit betekent dat iedere drie dagen één kind in Nederland sterft aan de gevolgen van kanker. En 75% van de overlevenden heeft te maken met late effecten als gevolg van de behandeling. 

Meer weten? Klik hier voor een overzicht. 

Lees meer:

Steun KiKa

Elke week krijgen 10 kinderen kanker.
19% redt het niet.

Doneer

Steun KiKa

De strijd tegen kinderkanker winnen we alleen als we het samen doen. Word donateur of steun ons éénmalig.

Doneren