Baanbrekend resultaat KiKa onderzoek

De behandeling van kinderkanker is in de afgelopen jaren steeds effectiever geworden. Er is echter wel een keerzijde van dit succes.

Vaak kunnen jongens namelijk door de behandeling met chemotherapie later geen kinderen krijgen. Bij de behandeling met chemotherapie worden niet alleen de kankercellen gedood maar vaak ook de spermatogoniale stamcellen in de bal (testis) waardoor deze jongens niet meer in staat zijn om spermacellen te produceren. Voor volwassen kankerpatiënten bestaat de mogelijkheid om, voordat zij chemotherapie ondergaan, spermacellen in te vriezen. Dit is echter niet mogelijk bij prepuberale jongens omdat zij nog geen rijpe spermacellen produceren (dit gebeurt pas tijdens de puberteit).

 

Onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum (AMC) onder leiding prof.dr. Sjoerd Repping en dr. Ans van Pelt hebben grote vooruitgang geboekt in het onderzoek naar onvruchtbaarheid als gevolg van chemotherapie. Het AMC deed het onderzoek samen met Avicenna Research Institute in Teheran (Iran) en het is medegefinancierd door KiKa (Stichting Kinderen Kankervrij).

 

Bij twee jongens met de ziekte van Hodgkin (een vorm van lymfeklierkanker) werden voor het starten van de behandeling spermatogoniale stamcellen uit de testis afgenomen en ingevroren. De onderzoekers zijn erin geslaagd om deze stamcellen vervolgens weer te ontdooien en te vermenigvuldigen. Ze transplanteerden de stamcellen in muizen en hier leken de cellen zich normaal te gedragen. Dit betekent dat de stamcellen uit zouden kunnen groeien tot rijpe spermacellen. Op deze manier kan de vruchtbaarheid weer hersteld worden.  
Er is nog wel veel aanvullend onderzoek nodig voordat deze methode ook daadwerkelijk bij (ex)-kankerpatiënten toegepast kan worden, maar deze resultaten zijn een belangrijke stap in de goede richting.

 

Het onderzoek wordt gepubliceerd in JAMA (Journal of the American Medical Association) JAMA)