Jaarverslagen
KiKa werft fondsen die ten goede komen aan wetenschappelijk onderzoek naar kinderkanker.
Jaarverslag 2021
Klik hier om het jaarverslag over 2021 te lezen. Oudere jaarverslagen zijn op aanvraag beschikbaar via info@kika.nl
Veelgestelde vragen
Waarom geeft KiKa niet in één keer haar fondsen uit?
Het grootste deel van de fondsen besteden wij datzelfde jaar al aan onderzoeksaanvragen die gedurende het jaar binnenkomen. Een onderzoek duurt gemiddeld vier jaar. We betalen niet alles in één keer, dus een deel van het geld blijft gereserveerd op de bank. Een ander deel gaat naar de bestemmingsreserve. De bestemmingsreserve wordt gebruikt voor onderzoeken die in de nabije toekomst worden aangevraagd en voor de realisatie van het onderzoekslaboratorium van het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie.
Is KiKa een betrouwbaar doel?
KiKa is altijd scherp en kritisch op investeringen en kosten. KiKa heeft het CBF-keurmerk, is aangemerkt als ANBI en voldoet aan de Code Goed Bestuur (bekend als de code Wijffels). Voor meer informatie over deze code, klik hier.
Wat is het salaris van de directeur?
KiKa bestaat sinds 2002 en heeft de eerste jaren puur op vrijwilligers gedraaid. In de afgelopen jaren is altijd gekeken naar bewaking van kwaliteit en daarop is ook geanticipeerd bij het aannemen van hoogkwalitatief personeel. Een organisatie als KiKa anno 2022 staat voor ruim 350.000 donateurs, 150 vrijwilligers en ongeveer 20 medewerkers op kantoor met ruim 30 miljoen euro aan donaties in 2021. Mede dankzij financiering van KiKa is in 2018 het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie in Utrecht geopend en is een groei in het overlevingspercentage van 11% gerealiseerd in de afgelopen 20 jaar.
In deze tijden dienen de goede doelen organisaties vernieuwend en innoverend te zijn om de interesse en bereidheid tot geven van potentiële donateurs te creëren. En dienen we er zorg voor te dragen dat de donaties aan hoogstaand kwalitatief kankeronderzoek worden uitgegeven, om de overlevingskans van kinderen met kanker nog verder te vergroten en ook de kwaliteit van leven te verbeteren voor de kinderen.
Dat vraagt om een groep professionals waaronder een gekwalificeerde en gemotiveerde twee hoofdige directie, te weten een algemeen directeur en een financieel directeur. Waar de algemeen directeur vooral verantwoordelijk is voor de externe contacten en het ophalen van gelden en de financieel directeur meer naar de interne organisatie kijkt en zorgt dat de toevertrouwde financiële middelen (donaties) op een juiste en efficiënte manier worden besteed binnen de doelstellingen van de stichting. KiKa heeft onder andere de verantwoordelijkheid om mee te groeien met de ambities van het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie die gericht zijn op uitbreiding naar 600 onderzoekers. Want meer onderzoekers in het Máxima, betekent meer onderzoek en dus sneller naar de 100% genezing. KiKa opereert in een complex speelveld en dat vereist een juiste balans van interne beheersingsmaatregelen en voldoende kwaliteitscontrole om de doelstellingen van KiKa te realiseren.
De beloning van onze directieleden bedraagt 7.500 euro bruto per maand plus vakantiegeld en is passend binnen het landschap van de goede doelen sector in Nederland, maar ligt ruimschoots onder het gemiddelde van vergelijkbare functies in de private sector.
KiKa’s motto blijft: “groot worden door klein te blijven”. Wij zullen altijd scherp en kritisch blijven op investeringen en kosten. In onze jaarverslagen op de website staan alle financiële gegevens, inclusief het exacte salaris van de directeur. In de komende jaren zullen we hier ook het salaris van de nieuwe directie toelichten over het afgelopen boekjaar toelichten.