Veelgestelde vragen

Hieronder vind je de veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Stuur je vraag naar info@kika.nl.

Over KiKa
Wat doet KiKa?
KiKa financiert wetenschappelijk onderzoek naar kanker bij kinderen. Op dit moment geneest 75% van de kinderen met kanker. Dat is goed, maar niet goed genoeg. KiKa heeft als doel om de genezingskans naar 95% te vergroten. Om dit te realiseren, is er nog veel kostbaar onderzoek nodig gericht op kinderkanker. KiKa werft fondsen voor deze speciale onderzoeken.

Is de zorg voor kinderen met kanker in Nederland op dit moment niet goed genoeg?
De zorg voor kinderen met kanker in Nederland is zonder meer goed: 75% van de kinderen met kanker geneest. Desondanks is kanker nog steeds de meest voorkomende doodsoorzaak door ziekte bij kinderen. Wij willen het onderzoek naar kinderkanker en de zorg voor kinderen met kanker nog verder verbeteren, zodat de overlevingskans stijgt naar 95% en het aantal gezondheidsproblemen als gevolg van de behandeling kleiner wordt.

Is er reden te geloven dat het mogelijk is de genezingskans te verbeteren?
Dankzij informatie uit afgerond onderzoek, zijn de specialisten ervan overtuigd dat we nieuwe behandelingsmogelijkheden kunnen ontwikkelen om kinderkanker vaker te genezen en ‘vriendelijker’ te behandelen. Daarvoor is het absoluut noodzakelijk om vernieuwend onderzoek in gang te zetten, specifiek gericht op kinderkanker. KiKa werft fondsen voor deze speciale onderzoeken, waarmee kinderen versneld hun kanker kunnen overwinnen.
Komt kanker bij kinderen vaak voor?
Kanker bij kinderen is gelukkig een relatief zeldzame aandoening. Desondanks is het nog steeds de meest voorkomende doodsoorzaak onder kinderen. Om de twee dagen sterft in Nederland een kind aan kanker. En hoewel het overlevingspercentage inmiddels rond de 75% ligt, is het de droom van KiKa (Kinderen Kankervrij) dat er in de toekomst geen kinderen meer sterven aan kanker. Om dit te realiseren, is er nog veel kostbaar onderzoek nodig.
Hoeveel kinderen krijgen per jaar kanker?
Ieder jaar krijgen ruim 500 kinderen de diagnose kanker.
Hoe steun ik de strijd tegen kinderkanker?
Je kunt de strijd tegen kinderkanker steunen door donateur te worden van KiKa. Dat kan al vanaf € 4 per maand en is eenvoudig te regelen. Klik hier en word donateur.
Ook kun je een actie organiseren waarmee je geld inzamelt voor onderzoek naar kinderkanker. Klik hier voor meer informatie over het organiseren van een actie of stuur ons  een mail.
Waarom zijn structurele donateurs belangrijk?
Onderzoeken naar kinderkanker hebben een looptijd van gemiddeld vier jaar. Daarom is het belangrijk dat we niet alleen nu maar ook in de toekomst voldoende financiële middelen hebben om dit onderzoek te financieren. Als structurele donateur van KiKa zorgt u voor deze structurele financiële middelen zodat onderzoek kan worden afgerond en er versneld meer kinderen gered kunnen worden.
Ik wil me graag als vrijwilliger inzetten voor KiKa. Wat kan ik doen?
Onder het menu ‘Organisatie’ kun je bij de vacatures meer lezen over vrijwilligerswerk voor KiKa.
Wordt het geld goed besteed. Wie controleert dat?
KiKa heeft het CBF Keurmerk. Dat betekent dat er regelmatig en onafhankelijk kritisch wordt gekeken naar de kosten van de organisatie en de bestemming van het gedoneerde geld. Voor meer informatie over KiKa en de wijze waarop het geld besteed wordt,  hier kun je de jaarverslagen downloaden.
Actie voor KiKa
Ik wil een actie organiseren? Waar vind ik meer informatie?
‘Wat leuk dat je een actie wilt organiseren voor KiKa. Voor ideeën kun je altijd even een kijkje nemen bij acties op onze website. Organisatorisch kunnen we vanuit KiKa geen rol spelen. KiKa organiseert, behalve de jaarlijkse verjaardagsveiling, de Run for KiKa, de Giro di KiKa en de KiKa Golfdag, zelf geen activiteiten. We bieden ondersteuning door middel van informatie en promotiemateriaal. Hiervoor kun je een e-mail sturen naar actie@kika.nl. Tevens bieden we de mogelijkheid om, ter ondersteuning en promotie van je actie, melding hiervan te maken op onze website. Dit kun je zelf doen door je actie aan te melden. Kijk hiervoor onder het menu Acties.

Ter ondersteuning van je actie voor KiKa, ter informatie en voor de promotie van KiKa stellen wij materiaal beschikbaar. Wij hebben bijvoorbeeld posters en folders, een informatiefilm (geschikt voor lager- en middelbaar onderwijs) en de mogelijkheid om ons logo te downloaden om te gebruiken ter ondersteuning van de promotie van je actie. Als je een e-mail stuurt naar actie@kika.nl met meer informatie over wat je wilt gaan doen, kunnen wij je alle mogelijkheden laten weten. Daarnaast kun je  advertenties opvragen voor bijvoorbeeld je programmaboekje, verenigingsblad of schoolkrant. Promotiemateriaal in de vorm van gimmicks (pennen, ballonnen etc) hebben we niet. De kosten die hiervoor gemaakt moeten worden besteden we liever aan onderzoek.

Kan er iemand langskomen bij mijn actie?
Bij behoefte aan meer informatie over KiKa als actievoerende partij is het mogelijk om een informatie-DVD op te vragen via actie@kika.nl. Dit is een leuk opgezet interview tussen kinderoncoloog Rob Pieters en een ex-patiënt. (via de deze link kun je het interview in losse vragen bekijken).

Bij het einde van je actie is het mogelijk om de komst van een vrijwilliger aan te vragen voor het overhandigen van een symbolische cheque. We willen graag twee á drie weken van tevoren weten waar, wanneer en op welk tijdstip je de vrijwilliger zou willen ontvangen. Op basis van deze gegevens doen we ons uiterste best om een vrijwilliger te vinden. De aanvraag kun je doen via actie@kika.nl.

Kan een BN’er langskomen?
Helaas kunnen we niet aan dit verzoek voldoen. We hebben met Inge de Bruijn en alle andere BN’ers de afspraak gemaakt doorgaans alleen een beroep op hen te doen als het gaat om acties op nationaal niveau, interviews in de media of als het gaat om onze eigen radio- en/of tv-commercials. Er is zoveel vraag naar deze personen dat ze hier bijna een dagtaak aan zouden hebben. We hopen dat je hier begrip voor hebt.
Ik kan onze actie niet terugvinden op jullie website.
Je actie kun je zelf aanmelden via www.actievoorkika.nl
KiKa en het Prinses Máxima Centrum
Wat is het verband tussen KiKa en het Prinses Máxima Centrum?
Het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie wordt het grootste kinderoncologisch centrum van Europa. De beste zorg voor kinderen met kanker en onderzoek naar kinderkanker komen in dit centrum onder één dak. En niet, zoals nu het geval is, verspreid over zeven verschillende locaties in Nederland. Deze centralisatie zal de kwaliteit van zorg en onderzoek verder verhogen. Het volume aan onderzoek neemt toe. KiKa maakt zich hard voor de realisatie van het Prinses Máxima Centrum.

Naast de opbrengsten van de grootscheepse actie ondersteunt KiKa financieel de bouw van het onderzoekslaboratorium van het centrum en hebben KiKa en het Prinses Máxima Centrum een samenwerkingsovereenkomst getekend voor financiering van onderzoek. KiKa zal straks een van de grootste financiers zijn van onderzoeken die plaats vinden in het Prinses Máxima Centrum.

Wat is de stand van zaken van het Prinses Máxima Centrum?
Wij zijn er trots op dat onze speciale actie ‘Draag je Steentje bij’ ruim € 8,5 miljoen euro voor de bouw van het Prinses Máxima Centrum heeft opgebracht. Dit gespecialiseerde ziekenhuis en grootste onderzoeks- en zorgcentrum van Europa voor kinderen met kanker komt er. Eind dit jaar gaat de eerste schep de grond in! Het centrum verwacht in 2017 haar deuren te openen.
Waarom moet het Prinses Máxima Centrum er komen?
Per jaar krijgen in Nederland zo’n 500 kinderen kanker. Het gaat om verschillende soorten kanker en de meeste vormen van kinderkanker komen maar tussen 5 en 25 keer per jaar voor. Nu vindt het onderzoek en de behandeling plaats door specialisten in zeven verschillende kinderoncologische centra. Ook worden de behandelingen steeds specialistischer. Door die versnipperde aanpak is het moeilijker om kennis en ervaring op te bouwen en specialisten op te leiden. Concentratie van zorg en onderzoek op één locatie voorkomt deze versnippering. En het verhoogt de kwaliteit van onderzoek en zorg.
 Algemeen
Ik heb een collectant/verkoper voor KiKa aan de deur gehad. Klopt dat?
KiKa werft fondsen op een aantal manieren: door het organiseren van eigen evenementen, door middel van de acties die in heel Nederland door derden voor KiKa worden georganiseerd, door sponsoren en door direct mail. Op straat of aan de deur kun je wervers van KiKa tegenkomen. De wervers hebben oranje KiKa kleding aan, kunnen zich altijd legitimeren en vragen nooit om contant geld. Ze vragen uitsluitend om een formulier in te vullen voor een structurele machtiging. Klik hier voor meer informatie.

Collecteren met een collectebus behoort niet tot de fondsenwervende acties van KiKa en ook verkoop aan huis van bijvoorbeeld wens- of kerstkaarten behoort niet tot onze eigen activiteiten. Het kan zijn dat je iemand aan de deur hebt gehad van een vereniging of school die een actie voor KiKa organiseert. Bij twijfel aan de betrouwbaarheid kun je bij je gemeente navragen of er een vergunning is afgegeven voor het collecteren. We stellen het zeer op prijs als je ons ook op de hoogte stelt via info@kika.nl.

Ik wil graag een (adres)wijziging doorgeven of mijn donateurschap stopzetten. Hoe kan ik dat het beste doen?
Je kunt je adreswijziging op de website doorgeven via dit formulier. (bij klikken naar formulier wijziging gegevens) Wanneer het met dit formulier niet lukt, kun je ook een e-mail sturen naar info@kika.nl waarin je het oude en nieuwe adres aangeeft. Ook kun je de wijziging per post sturen naar KiKa, Postbus 325, 1180 AH Amstelveen. We zullen deze gegevens vervolgens in ons bestand doorvoeren.
Heeft KiKa een CBF keurmerk?
KiKa is sinds april 2010 in het bezit van het CBF keurmerk. Meer informatie hierover vind je onder het menu ‘Steun KiKa’ onder het kopje ‘doneer’.
Ik heb een klacht. Waar kan ik terecht?
Wat fijn dat je de klacht met ons wilt delen. Dit geeft KiKa de mogelijkheid om te reageren of actie te ondernemen. Neem contact met ons op over je klacht via info@kika.nl. De klacht wordt altijd vertrouwelijk en persoonlijk behandeld. KiKa heeft een uitgebreide klachtenprocedure, die voldoet aan de eisen van het CBF.
Ik krijg na het overmaken van mijn donatie via Ideal het rekeningnummer 674773837 te zien. Klopt dat?
Dat is correct. Ideal donaties worden voor een korte periode door Ideal op deze tussenrekening gestort, waarna het wordt overgemaakt op ons rekeningnummer 8118. Je gift komt dus absoluut op de juiste plek terecht.
Ik wil graag vanuit het buitenland geld overmaken naar KiKa. Hoe kan ik dat doen?
Om vanuit het buitenland geld over te maken naar KiKa heb je een IBAN- en BIC-code van KiKa nodig. Deze zijn: IBAN NL89INGB0000008118 en BIC INGBNL2A
Ik wil mijn haar afknippen om een pruik voor een ziek kind te laten maken. Waar kan ik daarvoor terecht? En met vragen over haaruitval en haarwerken?
KiKa werft fondsen om onderzoek naar kinderkanker mogelijk te maken. We hebben geen ervaring op het gebied van het inleveren van haar voor het maken van pruiken. Hierover kun je contact opnemen met Stichting Haarwensen via www.haarwensen.nl of de afdeling (kinder)oncologie van een ziekenhuis in de buurt. Bij vragen over haartuitval of andere haarproblemen kun je de site van de Haarstichting raadplegen: www.haarstichting.nl.
Ik heb een zak met knuffels staan. Kan ik jullie hier blij mee maken?
KiKa werft fondsen om onderzoek naar kinderkanker mogelijk te maken. Buiten de artsen en onderzoekers om hebben we bijna geen contact met de ziekenhuizen en de patiëntjes zelf. Met het oog op de voorgeschreven regels t.b.v. cadeaus voor de patiëntjes i.v.m. infectiegevaar en het feit dat we geen geregelde contacten onderhouden met patiëntjes, kunnen we geen gebruik maken van dit aanbod.
Heb je een vraag over onze webshop?
Mail naar shop@kika.nl en je vraag wordt zo snel mogelijk beantwoord.
Staat je vraag hier niet bij?
Mail naar info@kika.nl en je vraag wordt zo snel mogelijk beantwoord.