Vriendinnen rennen marathon voor KiKa

Alles uit jezelf halen en je sportieve grenzen verleggen. Dat is wat vriendinnen Hermien en Annelies het liefst doen. Na maanden trainen was het afgelopen weekend eindelijk zover: de marathon van Rotterdam. De magische 42 kilometer liepen ze niet alleen voor hun eigen gewin, maar ook voor kinderen met kanker. “We zamelen geld in omdat zieke kinderen een marathon lopen die veel langer is dan de afstand die wij afleggen.”  

Vanwege hun achtergrond in de gezondheidszorg was de keuze al snel gemaakt om voor KiKa te rennen. Hermien is huisarts in Malden heeft als aandachtsgebied de zorg voor patiënten met kanker. Annelies is kinderarts- en oncoloog in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. “Ik weet dat KiKa fantastisch werk doet. Zelf doe ik ook onderzoek naar kinderkanker dat onder andere door KiKa gefinancierd wordt. ” Op 1 januari hebben de vriendinnen zich officieel ingeschreven voor de marathon. “Over goede voornemens gesproken", grapt Annelies. “Maar vanaf dat moment zijn we er vol voor gegaan hoor!”  

Gezinnen met kanker lopen elke dag een marathon 

Hermien en Annelies hebben al heel kilometers gelopen via de hardloopclub Let's Go in Groesbeek. Maar dit is de eerste keer dat ze voor een marathon trainen. Met z'n tweeën de uitdaging aangaan is extra bijzonder volgens Hermien. “Het is fijn om samen dit pad te bewandelen en van elkaar te horen hoe het gaat. We adviseren elkaar over voeding en sparren over trainingsschema's. Maar onze 42 kilometer valt in het niet bij de marathon die gezinnen met kanker moeten afleggen.” Annelies onderstreept dit. “Gezinnen kiezen er niet voor. De onzekerheid en niet weten of je weer beter wordt. Dat is onmenselijk. ” 

De kracht van een kind 

De ziekte maakt nog altijd diepe indruk op de vriendinnen. “Vooral als een kind is uitbehandeld raakt dit je enorm", zegt Hermien. “Er is één patiënt die mij altijd bij zal blijven", zegt ze. “Youri Mom, hij kreeg kanker en is, ondanks alle behandelingen, helaas op 11-jarige leeftijd overleden. Veel te jong. Hij was even oud als onze kinderen. Hij stond zó positief in het leven. Zijn doorzettingsvermogen heeft mij enorm aangegrepen. Veel mensen kunnen daar iets van leren.”  

Annelies herkent dit. "De kinderen inspireren mij om mijn werk zo goed mogelijk te doen. Elke dag weer.” Annelies vertelt over een van haar patiënten, die zijn eigen kledingmerk heeft opgezet, tijdens zijn behandeling het in het Máxima. “Het is fantastisch dat je tijdens je eigen ziekteproces bezig kan zijn met je dromen najagen zoals een bedrijfje starten. Ongelooflijk dat je dat kan opbrengen.” 

Meer geld naar onderzoek 

Annelies weet als kinderoncoloog hoe zwaar de strijd tegen kanker voor gezinnen kan zijn. “Onze 42 kilometer is wat dat betreft een makkie.” Volgens haar is er meer geld nodig om ervoor te zorgen dat alle kinderen genezen van kanker. Daarom heeft ze de overige leden van de hardloopclub overgehaald om het hele jaar geld in te zamelen voor KiKa. “We kunnen de 100% genezing ooit bereiken. Daarom moedig ik iedereen aan om ook voor KiKa te lopen.” 

Ook in actie komen voor KiKa? Ga dan naar het actieplatform. Doe mee aan een van onze evenementen of start je eigen actie.

Lees ook:

Steun KiKa

Elke week krijgen 10 kinderen kanker.
19% redt het niet.

Doneer

Steun KiKa

De strijd tegen kinderkanker winnen we alleen als we het samen doen. Word donateur of steun ons éénmalig.

Doneren