Onderzoeksnieuws

Onderzoeksnieuws!

Het verbeteren van de behandeling van hooggradige gliomen (hersentumoren). 

Hooggradige gliomen is de meest agressieve groep van hersentumoren en hebben een zeer slechte prognose. De huidige behandeling bestaat uit bestraling, chemotherapie en wanneer mogelijk operaties. Hoewel in de afgelopen decennia de overlevingskansen voor kinderen met kanker erg vooruit zijn gegaan, geldt dat nog niet voor deze groep hersentumoren. 

De onderzoeksgroep van dr. Esther Hulleman van het Prinses Maxima Centrum heeft onderzocht of de behandeling van hooggradige gliomen verbeterd kan worden door middel van combinatie therapieën. In een door KiKa gefinancierd project hebben de onderzoekers gekeken of ze de werking van chemotherapie kunnen verbeteren door middel van al bestaande medicijnen. Hiervoor is een grote screening opgezet. De veelbelovende medicijncombinaties zijn vervolgens verder getest. 

De onderzoekers hebben aangetoond dat ze in het lab inderdaad kankercellen gevoeliger kunnen maken voor chemotherapie. Door chemotherapie te combineren met een natuurlijk product dat de reparatie van DNA schade blokkeert gaan er veel meer kankercellen dood. Deze bevindingen zijn recent gepubliceerd in een vooraanstaand wetenschappelijk tijdschrift. Dit is belangrijk voorwerk om uiteindelijk de bevindingen toe te kunnen passen in de behandeling van kinderen met een hooggradig glioom in de kliniek.

Klik hier voor meer informatie over het onderzoek. 
Voor meer informatie over het onderzoek van dr. Esther Hulleman: klik hier. 

Steun KiKa

Elke week krijgen 10 kinderen kanker.
25% redt het niet.

Doneer

Steun KiKa

De strijd tegen kinderkanker winnen we alleen als we het samen doen. Word donateur of steun ons éénmalig.

Doneren