onderzoek kinderkanker

Onderzoek naar erfelijke aanleg bij kinderkanker

Bij een deel van de kinderen die kanker krijgt, wordt de kanker veroorzaakt door een erfelijke afwijking. Zij hebben aanleg voor het ontwikkelen van kanker. Onderzoekers van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie en het UMC Utrecht kijken, met steun van KiKa, hoe ze deze kinderen het best kunnen opsporen.

Bij 65 kinderkankerpatiënten met een verhoogd risico op erfelijke aanleg bestudeerden zij alle 20.000 genen op het DNA. Hiermee toonden zij een erfelijke aanleg voor kinderkanker aan bij 35% van deze patiënten. Door naar al deze genen te kijken ontdekten zij ook meerdere tot nog toe onbekende afwijkingen die de kanker kunnen verklaren.

Om zoveel mogelijk patiënten met een erfelijke vorm van kinderkanker op te sporen, starten de onderzoekers nu een nieuwe studie waarbij zij alle patiënten met kinderkanker onderzoeken. Bij deze kinderen zullen alle genen worden afgelezen én er zal met behulp van een speciaal ontwikkelde test berekend worden hoe hoog de kans is op erfelijke aanleg. Bij een hoge kans op erfelijke aanleg wordt een kind doorverwezen naar een klinisch geneticus die bepaald welke specifieke testen daarnaast nog kunnen worden gedaan.

Deze nieuwe studie zal uitwijzen wat de beste methode is om kinderen met erfelijke vorm van kanker op te sporen. Ook kan het onderzoek nieuwe afwijkingen aan het licht brengen die een rol spelen bij erfelijke kinderkanker.

Lees hier meer over deze KiKa onderzoeken:

Onderzoek 127Erfelijke aanleg kinderkanker

Onderzoek 355Erfelijke kinderkanker identificeren

Wil je nog meer weten? In dit interview lichten de onderzoekers hun nieuwe KiKa onderzoek toe:  www.umcutrecht.nl/nl/Nieuws/Onderzoek-naar-genetische-aanleg

 

Steun KiKa

Elke week krijgen 10 kinderen kanker.
25% redt het niet.

Doneer

Steun KiKa

De strijd tegen kinderkanker winnen we alleen als we het samen doen. Word donateur of steun ons éénmalig.

Doneren