Nieuw onderzoek naar hersentumoren gestart

Jaarlijks krijgen 600 kinderen in Nederland de diagnose kinderkanker. Momenteel geneest 81% van deze kinderen. Dit betekent dat 1 op de 5 kinderen overlijdt aan de gevolgen van kanker. Dit komt, onder andere, omdat sommige vormen van kanker nog helemaal niet te genezen zijn.

Overlevingskansen laag bij hersentumoren

Zo ook voor sommige hersentumoren. Een voorbeeld hiervan is de hersentumor DIPG (diffuus intrinsiek ponsglioom). Deze diffuse intrinsieke hersenstamtumor zit in een gedeelte van de hersenstam. In Nederland krijgen elk jaar ongeveer 10 kinderen de ziekte.

Kinderen met deze tumor hebben helaas een zeer korte levensverwachting. Dit komt omdat medicijnen de hersenen niet kunnen bereiken. Dit bemoeilijkt de behandeling. Hier wil KiKa iets aan doen met een nieuw innovatief onderzoek.

Medicijnen in de hersenen via geluidstrillingen

Dr. Dannis van Vuurden van het Prinses Máxima Centrum gaat samen met dr. Mario Ries (UMCU) en dr. Albert Poortinga (TU Eindhoven) via geluidstrillingen en antibelletjes proberen om de medicijnen in de hersenen te krijgen én te houden. Op deze manier kunnen medicijnen het brein bereiken en kan de ziekte mogelijk beter behandeld worden.

Het team hoopt tot een doorbraak te komen zodat mogelijk alle kinderen kunnen genezen van een hersentumor. 

Op naar 100% genezing

De missie van KiKa is om alle kinderen met kanker te kunnen genezen. Hier is innovatief wetenschappelijk onderzoek nodig. En moeten nieuwe ideeën uitgetest kunnen worden om zo betere behandelingen te kunnen ontwikkelen.

Help mee en steun onderzoek om de volgende doorbraak sneller dichterbij te brengen.

Lees ook:

Steun KiKa

Elke week krijgen 10 kinderen kanker.
19% redt het niet.

Doneer

Steun KiKa

De strijd tegen kinderkanker winnen we alleen als we het samen doen. Word donateur of steun ons éénmalig.

Doneren