Niet denken, maar gewoon doen

Nadat de zusjes Annemijn en Sofie met hun ouders voor een periode emigreren naar Ethiopië, ontmoeten ze al snel hun vriendje Julius. Het begin van een warme vriendschap. De klap was enorm toen ze in januari 2021 hoorden dat hij een hersentumor had. Hij overleeft de ziekte helaas niet. Door zijn dood weten Annemijn en Sofie één ding zeker: “Er moet meer geld komen om kinderen met kanker te helpen.” 

Hartverwarmende actie

De zusjes bundelen nu de krachten en zijn een hartverwarmende actie gestart. Met de verkoop van zelf ontworpen buttons hebben ze al meer dan 2.500 euro ingezameld voor KiKa. Samen met moeder Stephanie vertellen ze over Julius, zijn ziekte en waarom hij zo bijzonder was. 

Annemijn denkt met een lach op haar gezicht terug aan haar beste vriendje Julius. “Hij was grappig en hield van Lego en Minecraft. We hadden nooit ruzie. We hebben alleen maar lol gehad want hij was altijd superlief. Ik vind hem ook ontzettend dapper. Op een gegeven moment hoorden we van mama dat Julius ziek was en dat de artsen niet zeker wisten of ze hem beter konden maken. Hier schrokken we erg van.”

Julius en zijn familie woonden op dat moment in Zuid-Afrika. Na de operatie verhuist het gezin naar Nederland waar Julius wordt behandeld in het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie in Utrecht. "Die periode was erg heftig voor Julius en zijn familie", vertelt moeder Stephanie. “Niet te bevatten als je kind zoiets overkomt, maar wat waren ze sterk en deden ze het goed. Ik heb daar zoveel bewondering voor.” De artsen hebben er alles aan gedaan om hem beter te maken. Maar helaas is hij in augustus 2021 overleden. Annemijn weet nog dat ze moest huilen toen ze het nieuws kreeg. “We waren uiteraard heel erg verdrietig", zegt Stephanie.  

Project luipaard 

Volgens de zusjes mag er nooit meer een kind doodgaan aan kanker. Daarom komen ze in actie voor KiKa met de verkoop van zelfgemaakte luipaard-buttons. “Dit was het lievelingsdier van Julius", vertelt Annemijn. “Hij leek ook op een luipaardje want hij zette altijd door en was heel dapper.” De actie begon klein bij vrienden en bekenden van de ouders. Maar al snel werd het een groot succes. Ook de ouders van Julius dragen de actie een warm hart toe en hebben gedoneerd. “We willen nog minimaal 500 euro ophalen", vertellen de zusjes.  

Andere kinderen willen ze ook aanmoedigen om in actie te komen. “Niet denken maar gewoon doen", tipt Annemijn. “Want als je niets probeert dan weet je ook niet of je actie een succes wordt.” Moeder vult aan: “En alle kleine beetjes helpen.” 

Best friends forever 

De zusjes herinneren zich de verhalen en foto’s van het Prinses Máxima Centrum. Annemijn: “Hij had daar supergave dingen om mee te spelen. We hebben voor hem geknutseld om zijn kamer op te vrolijken.” Een lamp en een prikbord met de Ethiopische vlag met Best Friends Forever erop. "Die heeft hij mee naar huis genomen om op zijn laatste momenten thuis nog naast zich te houden op de bank.”  

Zusjes met het prikbord

“12 April is het zijn verjaardag. Afgelopen zomer hebben we die nog kunnen vieren", vertelt Annemijn trots. “Dat was heel leuk want we gingen toveren.” Moeder vult aan: “Deze fijne herinneringen zullen we altijd koesteren. We hopen dat deze actie bijdraagt aan de overlevingskans van kinderen met kanker. Dat zou toch mooi zijn, dat we de 100% genezing gaan halen.”  

Wil jij de actie van de zusjes steunen of zelf een actie starten? Ga dan naar het actieplatform. 

Lees ook:

 

Steun KiKa

Elke week krijgen 10 kinderen kanker.
19% redt het niet.

Doneer

Steun KiKa

De strijd tegen kinderkanker winnen we alleen als we het samen doen. Word donateur of steun ons éénmalig.

Doneren