KiKa en Sanquin Bloedvoorziening starten samenwerking

KiKa helpt belang van bloeddonorschap onder de aandacht te brengen 

De urgentie voor nieuwe bloeddonors is hoog. Slechts twee à drie procent van de Nederlandse bevolking is bloeddonor. En jaarlijks hebben zo’n 80.000 mensen een bloedtransfusie nodig. Voor kinderen met kanker is donorbloed zelfs van levensbelang. Bloedtransfusies zijn essentieel om zware behandelingen, zoals chemotherapie, vol te houden. Daarom slaat Stichting Kinderen Kankervrij de komende zes weken de handen ineen met Sanquin Bloedvoorziening om mensen te inspireren zich aan te melden als bloeddonor. De campagne loopt af op Wereld Bloeddonordag op 14 juni. Het doel is om minimaal 1.000 donors te werven.  

Een bloedserieuze zaak 

30% van al het donorbloed gaat naar kankerpatiënten, waaronder kinderen. Om ervoor te zorgen dat er altijd voldoende bloed op voorraad is in de ziekenhuizen, is Sanquin compleet afhankelijk van de bereidheid van donors om hun bloed af te staan: er is geen alternatief. Sanquin is altijd hard op zoek naar nieuwe bloeddonors om de uitval van huidige donors te compenseren. KiKa helpt daar graag bij. Want ook voor kinderen met kanker is het van levensbelang dat de bloedvoorraad in Nederland op peil blijft.  

Donorbloed is essentieel

Voor kinderen met leukemie is donorbloed cruciaal, omdat zij een extra tekort aan rode bloedcellen en bloedplaatjes hebben. Die alleen via een transfusie aangevuld kunnen worden. Eén van die kinderen is Jans (nu 12 jaar) Zij kreeg op 10-jarige leeftijd acute leukemie. Gelukkig gaat het inmiddels goed met haar, dankzij donorbloed was zij sterk genoeg voor haar behandeling.  

“Door de leukemie én door de chemotherapie waren Jans’ bloedwaardes heel slecht”, vertelt haar vader Herbert, die zelf al jaren bloeddonor is. Ze had nauwelijks nog gezonde bloedcellen. “Al vrij snel in het behandeltraject gaven ze haar bloedtransfusies. Dat was voor mij heel bijzonder om te zien. De eerste keer dat ze aan een infuus met donorbloed lag, was ik de week ervoor zelf nog naar de bloedbank gefietst om te doneren. Ik zat naast haar bed en ze zei tegen mij: ‘Misschien is dit wel jouw bloed, pap.’ Ik was ontroerd, dacht bij mezelf: hier doe ik het dus voor.” 

Over de samenwerking  

Jaarlijks krijgen bijna 600 kinderen in Nederland kanker en 1 op de 5 redt het niet. Daarom werft KiKa fondsen voor onderzoek naar kinderkanker. Met als doel de genezingskans te verhogen. Sanquin is de organisatie die de bloedvoorziening in Nederland verzorgt. Naast het afnemen, verwerken en uitgeven van bloedproducten, houdt Sanquin zich bezig met het verrichten van diagnostisch en wetenschappelijk onderzoek en het verzorgen van onderwijs. KiKa en Sanquin roepen zoveel mogelijk mensen op om zich aan te melden als donor. Dat kan vanaf 2 mei via de website van KiKa. Met één bloeddonatie kunnen drie kinderen geholpen worden. Zo werken KiKa en Sanquin samen aan het verbeteren van de kansen voor kinderen met kanker. 

Lees meer:

 

 

Steun KiKa

Elke week krijgen 10 kinderen kanker.
19% redt het niet.

Doneer

Steun KiKa

De strijd tegen kinderkanker winnen we alleen als we het samen doen. Word donateur of steun ons éénmalig.

Doneren