onderzoek kika

Inzet van revolutionaire techniek voor zeldzame tumoren

Onderzoeksnieuws 

Onderzoekers van het Prinses Máxima Centrum zijn erin geslaagd om een revolutionaire techniek in te zetten voor zeldzame rhabdoïde tumoren. Met deze techniek kunnen mini-tumoren worden gekweekt in het lab, ook wel organoïden genoemd. In de afgelopen jaren is er weinig vooruitgang geweest bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen voor het behandelen van kinderen met een rhabdoïde tumor. Dit komt onder andere doordat er geen goede modelsystemen zijn om onderzoek te doen en medicijnen te testen.

De onderzoekers zijn er nu in geslaagd om organoïden te groeien van rhabdoïde tumoren uit de hersenen, genaamd atypisch teratoïde rhabdoïde tumoren (ATRT). Daarnaast is het gelukt om in verschillende andere rhabdoïde tumor modellen een fout in het DNA aan te brengen. Deze fout in het DNA komt vaak voor bij patiënten met een rhabdoïde tumor. Nu kan er onderzocht worden hoe dit precies kan leiden tot de groei van de kankercellen. 

Er zal dan ook verder worden onderzocht wat precies de fouten zijn die optreden in verschillende soorten rhabdoïde tumoren. Als deze fouten bekend zijn, zullen de onderzoekers deze kennis gebruiken om medicijnen te zoeken die specifiek op deze fouten ingrijpen en daarmee de kankercellen kunnen vernietigen.

Lees hier meer over dit onderzoek:
www.kika.nl/onderzoeken-kinderkanker/rhabdoide-tumoren

Gefinancierd door de Maarten van der Weijden Foundation.

Steun KiKa

Elke week krijgen 10 kinderen kanker.
25% redt het niet.

Doneer

Steun KiKa

De strijd tegen kinderkanker winnen we alleen als we het samen doen. Word donateur of steun ons éénmalig.

Doneren