onderzoek leukemie ziekenhuiskamer

Goedkeuring meerjarig programma

Grote KiKa programma subsidie voor onderzoekers Prinses Máxima Centrum

KiKa gaat voor de tweede keer een groot onderzoeksprogramma financieren. Dit maal aan onderzoekers Olaf Heidenreich en Josef Vormoor, die onlangs vanuit Engeland naar het Prinses Máxima Centrum zijn overgekomen. 
Met behulp van deze subsidie van 1,45 miljoen euro kunnen zij hun belangrijke onderzoek naar nieuwe behandelmethoden voor acute myeloïde leukemie (AML) voortzetten. Zij kunnen nu drie nieuwe teamleden aannemen die uit verschillende invalshoeken proberen om gericht de AML cellen aan te pakken. 

De subgroep van AML die de groep van Heidenreich en Vormoor bestudeert, kenmerkt zich door een specifieke verandering in het DNA. Eén deel van het onderzoek bestudeert welke veranderingen hierdoor in de cel optreden. Deze veranderingen zullen vervolgens gebruikt worden als aangrijpingspunt voor nieuwe geneesmiddelen die specifiek de AML cellen aanvallen.

Daarnaast willen de onderzoekers met innovatieve nieuwe methodes de DNA verandering zelf direct aanpakken. Als dit ambitieuze plan lukt, hebben zij een methode in handen waarmee specifiek alleen de leukemiecellen aan te vallen zijn terwijl alle gezonde cellen gespaard blijven. Ook zullen de onderzoekers bestuderen hoe de leukemiecel met zijn omgeving in het lichaam communiceert en hoe dit bijdraagt aan groei en overleving van de leukemiecellen. 

De kennis en methodes die in dit programma ontwikkeld worden, zullen niet alleen bijdragen aan nieuwe geneesmiddelen voor deze specifieke vorm van AML, maar ook belangrijke kennis opleveren voor andere types van leukemie.

Steun KiKa

Elke week krijgen 10 kinderen kanker.
25% redt het niet.

Doneer

Steun KiKa

De strijd tegen kinderkanker winnen we alleen als we het samen doen. Word donateur of steun ons éénmalig.

Doneren