Kind bakt voor goed doel

Baktips van Gretha

Volgende week is het zover. Kinderen in Nederland duiken voor het vierde jaar op rij de keuken in om geld op te halen voor KiKa. Traditiegetrouw staat de maand maart namelijk in het teken van Bakken voor KiKa. Gretha van Kinderopvang Matroesjka in Serooskerke geeft een kijkje in de keuken en deelt handige baktips. 

Gretha bakt er samen met haar 'koekiemonsters’ al sinds de eerste editie flink op los. Naast veel bakplezier, haalt ze samen met de kinderen  jaarlijks ook nog eens een prachtig bedrag op voor kinderen met kanker. “Zo hebben we vorig jaar  1.072 euro opgehaald”, zegt ze. 

Ik vind het belangrijk dat kinderen zich inzetten voor een goed doel 

Gretha vertelt: “Ik ben gastouder en werk met kinderen van 0 tot 12 jaar. Ik vind het belangrijk dat kinderen zich inzetten voor een goed doel en door het bakken krijgen ze hier meer bewustwording voor. Ik  ben van mening dat alle kinderen met kanker moeten genezen. Er is nog veel onderzoek nodig om dat doel te halen.” 

Ieder jaar begint ze al vroeg met bakken. Tijdens de voorjaarsvakantie gaan de eerste kinderen al aan de slag. “Zo hebben we genoeg tijd om écht in de ‘bak-spirit’ te komen”, zegt ze. Daarna bakken de kinderen er vier weken lang op los. Volgens Gretha beginnen sommige kinderen zelfs al om 07:00 uur in de ochtend met deeg te maken en te bakken. “Na schooltijd gaan we nog inpakken en verkopen aan familie en vrienden en bekenden op het dorp!” 

Er wordt  heel leuk en enthousiast op de actie gereageerd door de kinderen én de mensen in het dorp. Gretha: “De bestellingen stromen binnen, vooral bij de ouderen.” Ze vindt het mooi om te zien dat de kinderen leren samenwerken om lekkere baksels te maken. “Er gaat ook weleens iets mis tijdens het bakken maar dat geeft altijd grote hilariteit”, zegt Gretha lachend.  

Baktips van Gretha voor alle bakkers in spé 

Tip 1: Less is more  

Het is niet nodig om heel veel verschillende koekjes te bakken. “Hou het simpel. Havermoutkoekjes en Rocky Road zijn de grote favoriet en ook nog heel makkelijk te maken.” 

Tip 2: Onderhandelen  

Probeer bij een groothandel feestelijke zakjes te krijgen waar je de koekjes in kan verpakken. “Meestal wil een groothandel de verpakkingen wel sponsoren”, Handig, want dan heb je geen extra kosten.  

Tip 3: Branding 

 “Wij plakken het Actie voor Kika-logo op de zakjes want dit staat heel feestelijk.” Het logo is via de KiKa-website te downloaden.  

Tip 4: Gebruik je netwerk 

Gretha onderstreept het belang van een krachtig netwerk. “Vraag of mensen ingrediënten willen sponsoren”, zegt ze. Er zijn zeker ouders die bij het boodschappen doen extra ingrediënten willen kopen. Zo vliegen de baksels je binnen de kortste keren om de oren.  

Tip 5: Drukke plekken 

Gretha en de kinderen verkopen ook baksels langs de kant van de weg. “Vorig jaar stonden we langs de ‘rommelroute’ in het dorp. De kinderen hebben daar wafels gebakken en verkocht. Omdat er veel mensen langskomen was dit een groot succes", aldus Gretha.

Geïnspireerd geraakt? Doe dan mee aan Bakken voor KiKa en kom in actie! 

Steun KiKa

Elke week krijgen 10 kinderen kanker.
19% redt het niet.

Doneer

Steun KiKa

De strijd tegen kinderkanker winnen we alleen als we het samen doen. Word donateur of steun ons éénmalig.

Doneren