Veiling 1e Oosterscheldekreeft

imageColijnsplaat, 27 maart 2014 – Vanmiddag is met de veiling van de eerste Oosterscheldekreeft het kreeftseizoen 2014 van start gegaan. Oud-wielrenner Michael Boogerd bracht per waterfiets de eerste kreeft aan land en haalde als gelegenheidsveilingmeester € 20.100 op voor KiKa. Schuitemaker Vis, tevens eigenaar van restaurant KW106 uit Katwijk aan Zee, was de gelukkige die met de 2 kilo zware kreeft de visafslag van het Zeeuwse Colijnsplaat verliet. Met de veiling van de eerste Oosterscheldekreeft is het officiële startschot van het kreeftseizoen gegeven. De Zeeuwse kreeft is een van de weinige seizoensproducten die Nederland nog kent. De 20 actieve kreeftenvissers mogen van 27 maart tot 15 juli kreeft vangen, aanvoeren en verhandelen. De kreeft wordt gevangen in de Oosterschelde, op de Grevelingen en in het Veerse Meer. “De kreeftenstand is gezond en de afzet in eigen land en in België is nog steeds groeiende”, aldus Johan van Nieuwenhuijzen, directeur United Fish Auctions. “Ook maken wij dit jaar een betere start dan vorig jaar toen de watertemperatuur er heel anders voorstond dan nu. De kreeft is uit zijn winterslaap en op zoek naar voedsel. De vissers zullen dan ook eerder kreeften in hun korren aantreffen.”

Aandacht voor KiKa
De opbrengst van de veiling van de eerste Zeeuwse kreeft ging dit jaar naar KiKa. Oud-wielrenner Michael Boogerd, ambassadeur van KiKa, bracht – begeleid door een reddingsboot van de KNRM – de eerste kreeft op spectaculaire wijze per waterfiets aan land. Michael Boogerd vroeg hiermee extra aandacht voor de Giro de KiKa, een meerdaagse wielerronde in Noord-Italië waarmee eind juni geld voor KiKa wordt ingezameld. Als goed opgewarmde veilingmeester wist Boogerd maar liefst € 20.100 euro bijeen te brengen voor de eerste kreef.

Zeeuwse kreeft met Zeeuwse ui

Na de veiling was er ook kreeft te proeven. De getalenteerde Zeeuwse chef-kok Wouter Kik – genoemd als een grote belofte van de toekomst – van restaurant De Vierbannen uit Ouwerkerk had een proeverij van gerechtjes met Zeeuwse kreeft voorbereid, waaronder kreeft gecombineerd met Zeeuwse ui, luchtige aardappel en hazelnoot. Wouter Kik over deze combinatie: “Dit gerecht is eigenlijk ontstaan doordat ik de Zeeuwse ui ondergewaardeerd vind. De ui heb ik gerookt in hooi waardoor deze zoeter wordt en daardoor heel goed combineert met de kreeft. De luchtige en romige crème van de aardappel zorgt voor een drager en het nootje voor de bite. In mijn smaakbeleving is dit een heel harmonieus gerecht, met pure smaken en zonder poespas.”