Met eieren lopen

Jochum van der Woude (14) uit Leeuwarden en Ricardo Brouwer (17) uit Buitenpost hebben zaterdag 16 augustus een actie voor de stichting KiKa (Kinderen Kankervrij) gehouden. Ze hebben een wandeling van Buitenpost naar Leeuwarden gemaakt in precies 6 uren tijd. Tijdens deze wandeling hadden ze één grote hindernis: eieren.

Tijdens de wandeling werden er tien eieren meegebracht die elk voor tien procent van het sponsorgeld stonden. Zou er een ei breken, dan kregen de sponsoren tien procent van hun donatie weer terugkrijgen.

Klokslag 12.00 uur vertrokken de beide jongens vanaf het Nijensteinplein te Buitenpost, waar ze werden uitgezwaaid en toegejuicht door de mensen die zich daar hadden verzameld. Precies klokslag 18.00 uur arriveerden de jongens op het Wilhelminaplein/Zaailand te Leeuwarden waar ze op werden gewacht door een aantal belangstellenden, toegestroomde media en de burgemeester van Leeuwarden: Ferd Crone.

Er is geen enkel ei gebroken en in Leeuwarden konden de eieren dus ook gebakken worden op het gasstel wat werd meegebracht door de ouders van de jongens. Onder toeziend oog van burgemeester Crone werden de eieren stuk voor stuk uitgepakt en gebakken, waarna de jongens en de burgemeester toetastten midden op het Zaailand tussen de geschilderde spiegeleieren van kunstenaar Henk Hofstra uit Drachten.

Daarna werd de cheque door de twee jongens aan de burgemeester overhandigd waar een eindbedrag van € 2.300,- op werd geschreven. Onder de vele sponsoren bevonden zich Syb van der Ploeg (zanger), Jan Geert Vierkant (algemeen directeur Noord Nederlands Orkest), Ferd Crone (burgemeester van Leeuwarden) en Ronald Plasterk (minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap).